Informasjon om Lecitin

Denne siden skal oppdateres og integreres i matoppskrift.no. Dette blir gjort når jeg får tid.

Navn:
Lecitin
Dato oppdatert
10.02.2012
E-nummer
E 322
Type stoff
Antioksidant
Stoffet kan ha animalsk opprinnelse
Beskrivelse
Lecitin er et stoff som brukes som emulgator (gjør at olje/vann blandinger ikke skiller seg). Produseres hovedsakelig fra soyabønner, men kan også produseres fra egg. Sistnevnt er så kostbart at det ikke er vanlig innen næringsmiddelindustrien.

Finnes i alle levende celler. Utvinnes av planteolje (soya). Mye i egg. Ren lecitin er hvit men blir mørkere i luft. Hindrer at margarin spruter ved steking.
Forekommer i mange næringsmidler. Produseres i leveren dersom kosten inneholder nødvendige byggestener. Er vanlig i hjernen. Fungerer som emulgator (forene vann og olje) , holde fett flytende og dermed lettere å forbrenne. Kan ha gunstig innvirkning på senilitet, parkinson og svekket hukommelse. Mangler kan føre til fettavleiringer, gallestein, økt kolesterol og forkalkninger. Det er flere andre stoffer i samme gruppe.
Brukes til:
Mange matvarer, bla barnemat, margarin, majones, iskrem, sjokolade, kaker, brød osv. Forekommer naturlig i peanøtter, soyabønner, lever og eggeplommer.
Rapporter om stoffet og problemer
Personer med egg- eller soyaallergi kan reagere på små rester av protein fra egg eller soya.
Finnes i følgende:
Forekommer i peanøtter, soyabønner, lever og eggeplommer.








Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Tlf: 948 04 427
Følg meg på!