Informasjon om Vitamin C Askorbinsyre

Denne siden skal oppdateres og integreres i matoppskrift.no. Dette blir gjort når jeg får tid.

Navn:
Vitamin C Askorbinsyre
Type stoff
Vitamin
Måleenhet
mg
Dagsbehov
ca 75 mg for voksne. Barn fra 20 mg
Kilde Sosial og helsedirektoratet
Beskrivelse
Askorbinsyre. Virker for heling av sår og styrker immunforsvar. Også produksjon av flere hormoner samt mye annet.

Dette vitaminet finnes i matvarene i to former, askorbinsyre og dehydroaskorbinsyre. De norske analyseverdiene representerer summen av de to formene. Ikke alle utenlandske matvaretabeller tar med dehydroaskorbinsyre.
Virkemåte
Nødvendig for dannelse av bindevev, bruskvev, benvev og tannben. Det har betydning for immunforsvaret og er en av antioksidantene som beskytter cellene mot skade. Involvert i mange prosesser i kroppen. Virker på veksten og sårheling. Viktig for fettstoffskifte, produksjon av hormoner, binder tungmetaller. Kan dempe irritasjon, smerter, virke beroligende, ødelegge giftstoffer og da spesiellt i store mengder. Demper risikoen for mange sykdommer.
Anbefales for
Alkohol og tobakkbrukere, eldre, ved svekket motstandskraft, gravide og ammende, kronisk syke som tar mye medisiner, forebyggende ved infeksjoner og for eksempel forkjølelse. Ved mangel får man mindre immunforsvar og senere bla anemi.
Finnes i følgende:
Frukt, bær, grønnsaker, poteter. Ikke minst appelsin og andre sitrusfrukter, kiwi, solbær, nyper, grønn paprika, spinat, tomater, jordbær, broccoli og kålrot
Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Tlf: 948 04 427
Følg meg på!