Informasjon om Fett

Denne siden skal oppdateres og integreres i matoppskrift.no. Dette blir gjort når jeg får tid.

Navn:
Fett
Type stoff
Fett
Måleenhet
gr
Dagsbehov
Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at ca.30% av energitilførselen i hverdagskostholdet bør komme fra fett.
Det anbefales 70 g for kvinner og 80 g for menn. Kilde europeiske kostanbefalinger.
Beskrivelse
Totalt fettinnhold i matvaren. I gram. Inkludere både mettede, enumettede og flerumettede fettsyrer.
Lipider(fett) er fellesbetegnelsen på energigivende stoffer som ikke lar seg løse i vann, men bare i organiske løsningsmidler som eter, bensin, kloroform, o.l. Fettmolekylene er satt sammen av karbon (C), hydrogen (H) og oksygen (O), men med en svært ulik molekylstruktur enn de andre energigivende næringsstoffene.
Triglycerider er det fettstoffet som det er størst forekomster av både når det gjelder selve menneskekroppen og når det gjelder de næringsmidlene som vi faktisk spiser. Andre fettstoffer er f.eks. kolesterol og fosfolipider.
Det frigis energi når fett forbrenner i kroppen. MÅleenheten for energi er kalori eller joule. Ett gram fett gir 9 kcal (38 KJ).
Virkemåte
Er den mest konsentrerte energikilden
Isolerer mot varmetap (underhudsfettet)
Beskytter indre organer mot støt og slag
Transporterer fettløselige vitaminer (A, D, E og K)
Er en viktig bestanddel av cellemembranen
Utgjør en viktig bestanddel av isolasjonsmaterialet for nervecellene
Tilfører kroppen essensielle fettsyrer
Er bærer av smak og aromastoffer
Gir maten god konsistens
Finnes i følgende:
Alle fete matvarer som smør, ost, flesk, alle matoljer, margarin, nøtter mm. Se liste under.








Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Tlf: 948 04 427
Følg meg på!