Informasjon om Mettede fettsyrer

Denne siden skal oppdateres og integreres i matoppskrift.no. Dette blir gjort når jeg får tid.

Navn:
Mettede fettsyrer
Type stoff
Fett
Måleenhet
gr
Dagsbehov
Mettede fettsyrer og transfettsyrer bør begrenses til 10 % av energiinntaket.
Kilde USDA National Agricultural Library
Beskrivelse
Mettede fettsyrer kjennetegnes kjemisk ved at de har bare ENKLE BINDINGER mellom karbonatomene. Fett som har fast form ved romtemperatur har mest mettede fettsyrer. Lengden på fettsyrekjeden er også avgjørende for om fettet er mykt eller fast. Korte fettsyrer er myke, selv om de er mettede.
Det fins mest mettet fett i kjøtt og melkeprodukter. Ett eksempel som illustrerer de kjemiske forholdene (enkle bindinger og lengden på fettsyrekjedene), er smør. Det består stort sett av mettet fett, og er dessuten ganske mykt i romtemperatur. Det skyldes at smør inneholder mange korte fettsyrer.
Virkemåte
Innholdet av mettet fett i kosten øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet. Det har betydning for forekomsten av hjerte- og karsykdommer i en befolkning.
Finnes i følgende:
Det fins mest mettet fett i kjøtt og melkeprodukter.
Plantefett kan også inneholde mettet fett. Eksempler på det er kokosfett og kakaofett.








Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Tlf: 948 04 427
Følg meg på!