Informasjon om Transumettede fettsyrer

Denne siden skal oppdateres og integreres i matoppskrift.no. Dette blir gjort når jeg får tid.

Navn:
Transumettede fettsyrer
Type stoff
Fett
Måleenhet
gr
Dagsbehov
Mettede fettsyrer og transfettsyrer bør begrenses til 10 % av energiinntaket.
Beskrivelse
Transfettsyrer er dannet av flerumettede fettsyrer fra plante- og fiskefett. Omdanningen fra flerumettet fett til transfett skjer fra naturens side i kuas fordøyelsessystem.
Transfett har også forekommet i hard margarin fordi margarinindustrien har benyttet herdet marint fett (fiskefett) til framstilling av hard margarin.
Jo hardere margarinen var, jo mer transfettsyrer inneholdt den.
Fra sommeren 1999 opplyser margarinindustrien i Norge (Mills og Margarinfabrikken Norge) at heller ikke hard margarin inneholder transfettsyrer. Det henger sammen med at industrien ikke lenger bruker fiskeolje, men soyaolje i framstillingen av margarin. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til hva slags matfett som brukes i andre deler av næringsmiddelindustrien. Det gjelder særlig ulike typer bakevarer, f.eks. brød, boller, kaker, kjeks.
Det framkommer per 1999 ikke av varedeklarasjonen om hva slags bakefett som er benyttet og dermed heller ikke om matvarene inneholder transfettsyrer.
Virkemåte
På samme måte som mettet fett, øker transfettsyrene kolesterolinnholdet i blodet. Inntaket av transfettsyrer bør ses i sammenheng med inntaket av andre fettsyrer.








Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Tlf: 948 04 427
Følg meg på!