Informasjon om Protein

Denne siden skal oppdateres og integreres i matoppskrift.no. Dette blir gjort når jeg får tid.

Navn:
Protein
Type stoff
Protein
Måleenhet
gr
Dagsbehov
Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at 15% av energitilførselen i hverdagskostholdet bør komme fra protein.
Mengde varierer for alder, aktivitet, gravide mm.
Kilde USDA National Agricultural Library
Beskrivelse
Protein brytes ned til aminosyrer i fordøyelsen. Det finnes mange forskjellige aminosyrer som er byggestener i kroppen. 8 av disse er essensielle for kroppen: Tryptofan, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, valin, leucin og isoleucin + histidin og arginin for barn. Proteiner er byggestenene i kroppen.

Proteiner tjener først og fremst som kroppens "byggemateriale". De er nødvendige for oppbygging og fornying av alle kroppens celler. De har også betydning som energikilde, men i mindre omfang enn karbohydrater og fett. Felles for alle de energigivende næringsstoffene er de består av karbon (C), hydrogen (H) og oksygen (O). Protein består i tillegg av nitrogen (N) og svovel (S). Nitrogeninnholdet i protein utgjør ca. 16%, mens andelen svovel varierer i de ulike proteinene.
Finnes i følgende:
Menneskeorganismen tilføres proteiner gjennom maten. Alle levende celler i både planter (vegetabilske) og dyr (animalske) inneholder forskjellige proteiner. Proteiner fra animalske næringsmidler inneholder flere essensielle aminosyrer, f.eks. kjøtt, fisk, melkeprodukter. Ulike vegetabilske næringsmidler kan kombineres slik at en best mulig tilførsel av essensielle aminosyrer sikres, f.eks. kombinasjonen ris/bønner.
Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Tlf: 948 04 427
Følg meg på!