Oversikt over E nummer som kan være lagd av svin

Denne siden skal oppdateres og integreres i matoppskrift.no. Dette blir gjort når jeg får tid.

Oversikt over E nummer som kan være lagd av svin. Klikk på linkene for mer informasjon.

Mange stoffer kan lages av både vegetabilske råvarer, eller råvarer av andre kjøttslag. Så noen av disse stoffene kan være trygge for muslimer, men opphavet er ofte usikkert og vanskelig å få opplysninger om.

Jeg tar ikke ansvar for mulige feil i listen og ønsker gjerne oppdateringer om noen har mere kunnskap om stoffene.

Vær obs på følgende ang E 472 A til F
Disse stoffene finnes i mange brødvarer som kjøpes her i landet. Stoffene er oftest laget av vegetabilsk fett, men kan være lagd av animalsk fett og dermed mulig svinefett.
Jeg har henvendt meg til Mesterbakeren, Bakers og Pals for å få vite om deres bruk av dette stoffet. Pals har svart følgende:
De bruker disse stoffene i sine produkter, men i følge tilbakemeldinger fra våre leverandører har ingen av disse tilsetningsstoffene vi kjøper opprinnelse fra svin.


Ett spørsmål til mattilsynet gir dette svaret:
Som ansvarlig myndighet for tilsetningsstoffregelverket er Mattilsynets ansvar å sørge for at regelverket ivaretar folkehelsa og redelighetsprinsippet. Mao vi godkjenner kun tilsetningsstoffer som Vitenskapskomiteen sier er trygg og vi har regler for at produktene skal være merket riktig.

Men, vi har ikke noe oversikt over hva de forskjellige produsentene bruker av tilsetningsstoffer, og vi har ikke noe register over hvem som produserer tilsetningsstoffer. Derimot er jo produsentene forpliktet til å merke varene sine slik at det er mulig for forbrukere å ta bevisste valg. All bruk av tilsetningsstoffer skal være merket på produktet. De som vil holde seg unna visse tilsetningsstoffer har derfor mulighet til å velge bort de produktene de ikke vil ha.

Mattilsynet har laget en liste over hvilke tilsetningsstoffer som kan være forbudt i henhold til muslimske regler så vi har jo i alle fall gitt muslimer et utgangspunkt for å ta et bevisst valg.

Det hadde selvfølgelig vært fint om produsentene selv ville informere sine forbrukere om produktene deres inneholder tilsetningsstoffer som kommer fra svin, men vi kan ikke pålegge dem dette så lenge de merker varen slik den skal etter norske forskrifter.

Jeg vil anbefale dem som spør om dette ta dette opp med de organisasjonene som representerer dem (livssynsorganisasjoner) slik at de som samlet gruppe kan be NHO Mat og Drikke (som representerer næringsmiddelindustrien) gjøre en jobb i forhold til bruken av tilsetningsstoffer. Det er de som har informasjonsansvar overfor sine forbrukere.
Navn på stoffE-nummer
AskorbylpalmitatE 304
GlyserolE 422
Polyoksyetylen(40)stearatE 431
Polyoksyetylen(20)sorbitanmonolauratE 432
Polyoksyetylen(20)sorbitanmonooleatE 433
Polyoksyetylen(20)sorbitanmonopalmitratE 434
Polyoksyetylen(20)sorbitanmonostearatE 435
Polyoksyetylen(20)sorbitantristearatE 436
GelatinE 441
Glyserolestere av trekolofoniumE 445
Natrium, kalium og kalsium salter av fett syrerE 470 a
Magnesiumsalter av fettsyrerE 470 b
Mono og diglyserider av fettsyrerE 471
Eddiksyreestere av mono og diglyserider av fettsyrerE 472 a
Melkesyreestere av mono og diglyserider av fettsyrerE 472 b
Sitronsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrerE 472 c
Vinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrerE 472 d
Mono og diacetylvinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrerE 472 e
Blandede eddik og vinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrerE 472 f
Sukroseestere av fettsyrerE 473
Sukrosestere i blanding med mono og diglyseriderE 474
PolyglyserolestereE 475
PolyglyserolpolyrisinolatE 476
PropylenglykolestereE 477
Termisk oksidert soyaolje omsatt med mono og diglyserider av fettsyrerE 479 b
NatriumsterearoyllaktylatE 481
KalsiumsterearoyllaktylatE 482
StearyltartratE 483
SorbitanmonosteratE 491
SorbitantristereratE 492
SorbitanmonolauratE 493
SorbitanmonooleatE 494
Kalk fosfatE 542
FettsyrerE 570
GuanylsyreE 626
DinatriumguanylatE 627
DikaliumguanylatE 628
KalsiumguanylatE 629
InosinsyreE 630
DinatriuminosinatE 631
DikaliuminosinatE 632
KalsiuminosinatE 633
Kalsium-5'-ribonukleotiderE 634
Dinatrium-5'-ribonukleotiderE 635


Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.
Tlf: 948 04 427
Følg meg på!